Gnezdoto.net
Позволи си да помързелуваш…

Позволи си да помързелуваш…

Можете да познаете кой е чистил и подреждал вкъщи по количеството забележки, които отправя към останалите.

Умората ни прави зли.
Абсурдно е как една жена може да даде всичко от себе си... да изчисти, да подреди, да напазарува и да наготви, да аранжира по невероятен начин масата и накрая да вдигне огромен скандал на мъжа си, че е закъснял. Или на децата си, че са влезли с обувки. И накрая да си остане сама с красиво подредената маса, чувствайки се ужасно.

Защо се случва това? Заради умората...

Умората е капан, който ни превръща в заядливи, изискващи и осъждащи хора. Колкото повече даваме от себе си, толкова повече изискваме от другите.
Ако човекът до вас е започнал непрекъснато да мърмори и да ви прави забележки, не бързайте да си мислите, че вече не ви обича. Толкова много фактори влияят на настроението и поведението ни, но често не си даваме сметка за тях.

Много хора стават агресивни, когато са гладни, уморени или недоспали, а понякога животът ни поднася комбинация и от трите състояния. Но докато гладът и нуждата от сън са по-лесни за разпознаване, преумората често е неосъзната и се натрупва във времето. Когато в живота ни няма баланс между активност и отпускане, се стига до прегряване и късо съединение в системата на организма ни.

Какво всъщност е умората? Изчерпване на жизнените сили. Насилие над тялото, но и над душата, защото те са неразривно свързани. Защото жизнената енергия в нас храни и двете. Когато жизнената ни енергия стигне критично ниско ниво, честотите, на които вибрираме, спадат в обхвата на негативните чувства и емоции, колкото и да сме позитивно мислещи.

Тогава започваме да се страхуваме, да обвиняваме, да се чувстваме жертви, защото всъщност се чувстваме слаби. Когато нямаме достатъчно енергия, не сме способни да обичаме и да се радваме на живота.

Умората изкривява гледната ни точка към всичко в нас и около нас.
Затова е толкова вярна поговорката: „Утрото е по-мъдро от вечерта.“

Разговорите вечер между преуморени от работа съпрузи лесно могат да прераснат в скандал.

Интересното е, че умореният човек може да почувства прилив на енергия след като се скара с някого (заради адреналина, който се повишава в организма ни при конфликт). И може би това е някакъв естествен механизъм за повишаване на енергията, който уморените хора несъзнателно използват, за да се почувстват малко по-добре.

Основната причина за преумората са заучените убеждения, че количеството на свършената от нас работа ни определя като хора. В стремежа си да покрием очакванията на другите (или собствените си очаквания), стигаме до точката на кипене, като често дори не осъзнаваме истинската причина за това.

Имаме нужда от нови убеждения.
Не е безотговорно да отложиш работа или да помолиш някой друг да я свърши.

Не е безотговорно да научиш децата си сами да си приготвят закуска, за да можеш да спиш повече...

Не е безотговорно да си вземеш няколко дни отпуск, просто защото се чувстваш уморен...

Количеството свършена работа често е обратно пропорционално на качеството. Родителите, които не се преуморяват и се забавляват повече, учат децата си на самостоятелност и имат повече енергия да им обръщат внимание.

Хората, които умеят да релаксират, са по-успешни и креативни в професията си. И по-усмихнати, и по-обичащи, и по-обичани.

Мързелът е умора или липса на вдъхновение. Да си позволиш да помързелуваш понякога е необходимо, за да презаредиш батериите си.
Най-добрите идеи се раждат не докато си на бюрото, а под душа или във ваната, докато се разхождаш сред природата, докато играеш с детето си или вечеряш с приятели... Накратко: когато се откъснеш от работата си.

Когато си позволиш малко бездействие, ти идва желание за действие. И спираш да се ядосваш на хората, които също са си го позволили.

автор: Стела Даскалова

Вижте още: Бърши прах само когато се налага!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki