Gnezdoto.net
Осим Хаим - наслаждавай се на живота тук и сега

Осим Хаим - наслаждавай се на живота тук и сега

Бях малко над 40-годишна, когато научих, че на обичайни въпроси като "Какво правиш" или "С какво се занимаваш сега?" може да се отговори с "Осим Хаим", което в превод от иврит означава "Наслаждавам се на живота".

За първи път чух този израз в Израел.

Градско кафене. Пладне. На съседната маса възрастна двойка. Той и тя. Не са съпрузи, по-скоро приятели. Непринудено си говорят, пият кафе. Изведнъж телефонът иззвъня. На ​​другия край на линията някой го попита: "Какво правиш?", а той каза: "Осим Хаим" (Наслаждавам се на живота)!

Не решавам проблеми, не печеля пари, не търся отговори на въпроси, не поствям цели и не ги постигам, НЕ! Просто се наслаждавам в момента на ЖИВОТА!

Тази игра на думи ме омагьоса и разбрах, че искам да науча нещо повече за нея.

Първия урок ми преподаде един собственик на зоомагазин. Рано сутринта прибягах до него за храна на кучето. Той беше отворил магазина, но още не се беше разсънил и бавно си подреждаше стоката. Аз, по стар московски навик, започнах да му обяснявам, че всичко ми трябва бързо и веднага. Той ме погледна и от една клетка извади малко зайче, което сложи в ръцете ми. В този момент разбрах какво означава "Осим Хаим"! Времето за мен спря. Искаше ми се с часове да милвам тази пухкава топла топчица. И да я гледам, да я гледам омагьосана от спокойната, незабързана работа на продавача.

След това имаше и много други уроци, всеки от които ми носеше щастие. Аз разбрах какво означава "Осим Хаим": Наслаждавай се на живота тук и сега!

Богатството не е в това с какво кожено палто си облечен, нито каква кола караш, нито какъв модел е телефонът ти. Богатството са живите родители, здравите деца, верните приятели и силното рамо на любимия човек. Ако вие можете да виждате, да ходите, да говорите, да обичате, и всяка сутрин да ставате от леглото, вие сте приказно богати.

Когато се оплаквате от живота, помислете за тези, които рано го напуснаха.
Когато се оплаквате от мъжа си, представете си колко много са неомъжените жени, които мечтаят да се омъжат.
Когато се оплаквате от жените си, помислете колко много са самотните мъже.
Когато се оплаквате от непослушните си деца, помислете за тези, които всеки ден молят Бог да имат деца.

Ценете това, което имате!

Има три капана, които крадат радостта и спокойствието - съжаление за миналото, тревога за бъдещето и недоволство от настоящето.

Ако намерите някого, с когото можете да се прегърнете и да затворите очите на света, значи ви е провървяло.

"Ние се раждаме с вик, умираме със стон, остава ни само да живеем със смях." - е казал великият Виктор Юго.

Бъдете щастливи! Не само по празниците, но и в делниците!

"Осим Хаим"!

Обичайте и бъдете обичани!

автор: Евгения Шустикова

Вижте още: ИЗКУСТВОТО ДА ЗНАЕШ КАКВО ДА ПРЕНЕБРЕГНЕШ...


"ПОКАНА ЗА РАДОСТ" ОТ ФРАНСЕСК МИРАЛЕС И АЛЕКС РОВИРА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Една книга извън времето и модата, изпълнена с невероятна енергия. Прости истини, които попадат право в сърцето. Ако ви е завладяла тъга и апатия, ако чувствате, че нещо не е както трябва в живота ви, "Покана за радост" е приятелската ръка, която ще ви преведе през трудностите и ще накара радостта отново да се пробуди у вас.

pokana za radost 30 2022 650x650 min

"Хората губят малките радости в преследване на голямото щастие, а то е скрито именно в тях. Когато допуснеш радостта в живота си, щастието само ще кацне на рамото ти..."

 


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ПРАЗНИЦИТЕ ОТМИНАВАТ, ПРОМОЦИИТЕ ОСТАВАТ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promo 01 2023 650x650 min
Промоцията продължава до 31 януари 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki