Gnezdoto.net
Легенда за портите на Шамбала - истинската среща с живота е това, което ни се предоставя точно сега

Легенда за портите на Шамбала - истинската среща с живота е това, което ни се предоставя точно сега

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги.

За това разказва стара тибетска легенда...

Един ловец, докато преследвал елен, стигнал отвъд ледените върхове на Хималаите. И тогава се натъкнал на огромна планина, разделена от процеп на две части, което му позволявало да види какво има от другата страна.

Близо до този процеп стоял старец с дълга брада, който направил знак с ръка на изненадания ловец и го подканил да се приближи и да погледне.

Ловецът се подчинил и подал главата си през цепнатината, която била толкова широка, колкото да мине човек през нея. Онова, което видял, го оставило без дъх.

От другата страна на планината имало един свят, пълен с красота, спокойствие и изобилие – плодородна градина, окъпана в слънчева светлина, където щастливи деца играели сред натежали от плод дървета, а животните се разхождали на воля.

– Харесва ли ти това, което виждаш? – попитал старецът, долавяйки удивлението на странника.
– Разбира се, че ми харесва. Това... трябва да е раят!
– Точно така. И ти го откри. Защо не влезеш? Тук ще можеш да живееш щастливо до края на дните си.

Ликуващ, ловецът отвърнал:
– Ще вляза, но преди това искам да доведа братята и приятелите си. Няма да се бавя, скоро ще се върна с тях.

– Както искаш, но имай предвид, че портите на Шамбала се отварят само веднъж в живота – предупредил го старецът и леко свъсил вежди.
– Няма да се бавя – казал ловецът и хукнал обратно.

Ентусиазиран от видяното, той бързо извървял целия път назад – прекосявал долини, реки и планини, докато накрая стигнал до своето село. Там съобщил за откритието си на двамата си братя и на трима приятели от детството.

Групата тръгнала веднага, водена от ловеца, и преди слънцето да се скрие зад хоризонта, успели да стигнат до високата планина, в която бил входът към Шамбала.

Но проходът, който я разделял на две, се бил затворил и никога повече нямало да се отвори.

Откривателят на онзи чуден свят трябвало да продължи да ловува до края на живота си.

Възможността, срещата с живота, е това, което ни се предоставя точно сега. И ако не използваме този момент, ще го изгубим завинаги.
Всеки неповторим момент е врата към Шамбала, която се отваря за нас, но не ни се дава втора възможност да я прекрачим.
Затова, докато се носите по течението на делничните грижи и задължения, не забравяйте: всяко ново утро на този свят, всяка среща с децата ни и с обичаните от нас същества, е безкрайно ценна и заслужава цялото ни внимание.

Откъс от книгата „Ичиго-ичие. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“

Тайните на философията ичиго-ичие ни разкриват авторите на бестселъра „Икигай“ Ектор Гарсия и Франсеск Миралес. В новата си книга ИЧИГО-ИЧИЕ. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност те разкриват пред нас много от удивителните аспекти на японската култура, свързани с ичиго-ичие, и ни учат как да създаваме и да изживяваме незабравими моменти – както с други хора, така и когато сме сами със себе си.


"ИЧИГО-ИЧИЕ"ОТ ЕКТОР ГАРСИЯ И ФРАНСЕСК МИРАЛИС - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Това, което се случва в момента, няма да се повтори никога повече! Как да превърнем всеки миг от живота си в незабравима възможност?

ichigo ichie january new 2024 650x650 min

"Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш." Марк Аврелий

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki