Gnezdoto.net
Философията ичиго-ичие – японското изкуство да превърнем всеки момент от живота си в незабравима възможност и да го изпълним с радост

Философията ичиго-ичие – японското изкуство да превърнем всеки момент от живота си в незабравима възможност и да го изпълним с радост

Японците, известни със своята уникална и многолика култура, имат собствена философия на щастието. И тя е свързана с идеята, че всеки момент от живота е уникално, специално преживяване, което никога повече няма да се повтори по същия начин.

Тази философия е въплътена в понятието ичиго-ичие, което се превежда като „един път, една среща“ или като „в този момент, една възможност“.

Философията ичиго-ичие ни учи как да се настаним в настоящето, да позволим на вчерашния и утрешния ден да изчезнат, и да се насладим на този момент, да го изживеем с цялата му прелест и съвършенство. Тя ни помага да намерим смисъл във всеки, дори най-незначителния на пръв поглед момент от живота. Да ценим времето, прекарано с близките ни хора. Да се вглеждаме в мимолетната красота около себе си.

Всички ценни моменти ни свързват отново с живота, колкото и нещастия или разочарования да сме преживели. Всеки неповторим момент е малък оазис на щастието. А много оазиси, събрани заедно, в крайна сметка ще образуват море от щастие.
Но мигът е ревнив любовник, който изисква да му дадем всичко от себе си.

Фразата "ичиго-ичие" се приписва на майстор на японската чаена церемония от шестнайсети век. Една „церемония на внимание“, чиито сложни ритуали ни принуждават да се съсредоточим върху настоящия момент. Защото тя е ичиго-ичие, или единствена среща във времето. Затова в Япония „ичиго-ичие“ често се произнася като поздрав или думи на сбогуване – за да се покаже, че срещата е уникална и специална.

Тайните на философията ичиго-ичие ни разкриват авторите на бестселъра „Икигай“ Ектор Гарсия и Франсеск Миралес. В новата си книга „ИЧИГО-ИЧИЕ. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“ те разкриват пред нас много от удивителните аспекти на японската култура, свързани с ичиго-ичие, и ни учат как да създаваме и да изживяваме незабравими моменти – както с други хора, така и когато сме сами със себе си.

10-те закона на ичиго-ичие

1. Не отлагай хубавите моменти. Всяка възможност ни се предоставя само веднъж. Ако не я прегърнем, тя е изгубена завинаги. Животът се живее сега или никога.

2. Живей, сякаш всяко нещо се случва само веднъж в живота ти. Съветът на майстора на чаената церемония отпреди половин хилядолетие продължава да е актуален. Затова е вдъхновяващо да се поздравяваме и да се сбогуваме с любимите си хора, като изричаме "ичиго-ичие", за да осъзнаем колко единствена и неповторима е срещата ни с тях.

3. Настани се в настоящето. Пътуванията в миналото или в бъдещето често са болезнени и почти винаги са безполезни. Не можеш да промениш онова, което вече се е случило. Не можеш да знаеш какво ще се случи. Но тук, в този момент, пулсират всички възможности на света.

4. Направи нещо, което никога не си правил. Както казва Айнщайн, не можеш да очакваш различни резултати, ако винаги постъпваш по един и същи начин. Друг способ за постигане на незабравим момент е да позволиш нещо ново да разцъфне вътре в теб.

5. Практикувай дзадзен. Можеш да се настаниш върху възглавничка за медитация или просто да седнеш и да наблюдаваш чудото на живота. Самият факт, че си излязъл от ежедневния водовъртеж на задълженията и препускането, ще отвори вратичките на благополучието.

6. Използвай петте си сетива. Упражнявай се в изкуството да слушаш, да гледаш, да докосваш, да вкусваш и да помирисваш, за да осигуриш на всеки един момент цялото богатство на човешките си възприятия. Това ще ти позволи да си по-внимателен към другите, да развиеш своята емпатия и да повишиш авторитета си.

7. Обръщай внимание на съвпаденията. Осъзнаването на синхроничностите ни помага да разчитаме по-ясно сигналите, които ни праща съдбата. Ако имаме дневник, в който да записваме тези моменти на ежедневна магия, ще повишим способността си да следваме невидимите нишки на реалността.

8. Превръщай всяка среща в празник. Не чакай да ти се предоставят определени условия – отпуск, пътуване или рожден ден – за да преживееш нещо изключително. С подходящо разположение на духа всеки ден може да бъде празник.

9. Ако не ти харесва онова, което имаш, създай нещо различно. Човешкото същество е преобразяващо по природа и има силата да се преоткрива всеки път, когато е нужно. Ако твоята реалност е прекалено отегчителна и предвидима, за да живееш с ичиго-ичие, имаш възможността да си създадеш нова.

10. Стани ловец на хубави моменти. Както става и във всяка друга сфера, колкото повече практикуваш, толкова по-изобилни и щедри ще бъдат възнагражденията ти.

Откъс от книгата „Ичиго-ичие. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“


"ИЧИГО-ИЧИЕ"ОТ ЕКТОР ГАРСИЯ И ФРАНСЕСК МИРАЛИС - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Това, което се случва в момента, няма да се повтори никога повече! Как да превърнем всеки миг от живота си в незабравима възможност?

ichigo ichie january 2022 650x650 min

"Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш." Марк Аврелий

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki