Gnezdoto.net
Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Докато се въртя в леглото през нощта, през главата ми минават тревожни мисли и влизам от сън в сън, кой от кой по-странен, се сещам за думите на баба, че няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи.

Аз, като дете все не можех да разбера кое му е хубавото. Това си беше лошо отвсякъде. А и така да е, какъв е проблемът? Яж и си лягай!

Трябваше да преживея много безсънни нощи и много дни в, които не ми е до ядене, за да разбера, че да си гладен и да ти се спи означава, че си здрав и нищо не мъчи душата ти, а от това по-хубаво няма.

- Работи, измори се, хапни си нещо люто, кисело и солено (това беше по нейния вкус), пийни вода и легни се наспи! От туй по-хубаво няма! – това беше рецептата на баба за дълъг и щастлив живот.

Но някои неща, колкото и да ти ги говорят, не ги ли изживееш, не можеш да ги разбереш. Сега, когато и аз остарявам и по-често лично ги изживявам, все повече я разбирам и затова често я цитирам. Не защото е чудо нечувано и невиждано, а защото всеки съвет е резултат от дългия ѝ живот и натрупана мъдрост. Зад всяко кратко изречение стоят преживявания, безсъние, тревога и чувство за хумор. И ако някой, по-мъдър от мен, ги разбере по-рано, ще му спестят много неприятности. Макар че опитът ми е показал, че всяко нещо го осъзнаваш, когато му дойде времето. Нито по-рано, нито по-късно!

Едно от неща, които също разбрах с годините беше и твърдението ѝ, че „колкото си по-прост, толкова по-леко си прекарваш живота!

- Бабо, това не може да е вярно! Как ще ти е по-лесно!? Толкова неща няма да знаеш и разбираш.

- Е, да де! – беше краткият й отговор. – Тежко е само за тези наоколо, ама на тебе ти е леко. Свиркаш си и морето ти е все до колене.

Така че, ако мога шеговито до обобщя казаното дотук, изводът е: няма по хубаво от това да си гладен, да ти се спи и да си прост (поне малко). И да ви кажа честно, колкото повече се замислям, толкова по-вярно ми се струва...

автор: Диана Стефанова

Вижте още: БОЛКАТА Е НЕИЗБЕЖНА, СТРАДАНИЕТО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ПРАЗНИЦИТЕ ОТМИНАВАТ, ПРОМОЦИИТЕ ОСТАВАТ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promo 01 2023 650x650 min
Промоцията продължава до 31 януари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ЯНУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Когато една година свърши, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki