Gnezdoto.net
Изповедта на един мъж: Ти ме научи да обичам…

Изповедта на един мъж: Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни думи изрекъл десет години след сватбата:

„Бях алчен. Защото ме бяха научили да мисля за себе си и първи да си грабвам парче от сладкиша. Бяха ми обяснили, че без пари не съм нужен никому, че никой няма да дели с мен и трябва да вземам всичко за себе си! Но ти даваше най-доброто на мен и на децата. Беше великодушна и добра към мен.

Бях подозрителен и недоверчив. Бяха ми обяснили, с нагледни примери, че всички мамят, изневеряват и предават. И дълбоко в себе си очаквах измама или изневяра. Дори не виждах нищо странно в това. Но ти ме научи на вярност и доверие. Разбрах, че хората могат да се доверяват един на друг.

Бях груб. Възпитан съм в семейство, в което е нормално хората да се оскърбяват взаимно и да се ругаят с нецензурни думи. Да изливат гнева си върху оня, който е до тях. Но ти ме научи да съм мил и нежен с любимите си хора и да ги щадя.

Бях студен. Невнимателен. Егоистичен. Не го осъзнавах, защото още от раждането съм бил заобиколен с такива хора. Но от твоята топлина се размразих и стоплих. Научих се да обичам.“

Всички се раждат способни да обичат. Всички без изключение. Но по-късно човек може да попадне в ръцете на някой, който да убие тази способност, да я стъпче и унищожи до основи. Тогава му се налага да се учи отново – така, както се учат отново да ходят онези, които се преживели травма или дълго време са били обездвижени. Понякога се получава, понякога – не.

Само със своя пример и своята любов можеш да научиш човека да обича. Както онази любяща жена е научила мъжа си. Той постигнал много за десет години, превърнал се в успешен и богат човек. Зареждала го енергията на любовта, на взаимната любов, на която неусетно се учел. Той просто повтарял движенията и артикулацията на своя „преподавател“...

И ето че казал тези толкова важни думи. Целунал жена си и ѝ благодарил. Без аплодисменти и фойерверки: тази вечер двамата били сами. Чували шума на морето и гледали залеза. И просто стояли прегърнати. Двама души, единият от които научил другия да обича... Нима има нещо по-важно от това умение? Да бъдат благословени онези, които са ни върнали тази способност...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota 650x650 min

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki