Gnezdoto.net
Как да се справим със страха от публични изяви снимка: pinterest.com

Как да се справим със страха от публични изяви

Сърцето ви сякaш ще изскочи от гърдите, дланите ви са обилно изпотени, устата - пресъхнала, изчервявате се... Всъщност трябва да излезете и да говорите пред много хора. И изпитвате огромен страх и притеснение.

Но дали този страх е реален или илюзия?
Вижте следващите няколко стъпки, чрез които да се изправите пред вашия страх и дори да се преборите с него.

 

courage1. Осъзнайте ясно източника на страха

Зад страха от говорене пред публика се крият няколко други страхове – страхът от неизвестното и страхът от провал. Вие отлично знаете какво да кажете, но сте обсебени от мисълта, че не знаете каква ще е ответната реакция, когато заговорите от сцената, например. Страхът да не бъдеш критикуван, да не направиш грешка, да не се провалиш при изнасянето на речта или презентацията си - ето това са основните спънки, които могат да ви подтикнат към това да се представите не на ниво. Но има един ключов момент. Хората искат вашия успех. Защо ли? Защото надали някой би отделил част от своето скъпоценно време, за да му бъде скучно или неприятно. Ако дефинирате ясно причината за вашия страх, сте спечелили първата битка с него.

mirror2. Подгответе се добре

Трябва да сте добре подготвени, преди да говорите пред публика. Трябва да сте запознати с лекцията, презентацията или речта, която ще изнасяте. Освен това, репетирайте всичко – как влизате в залата, как излизате пред хората, жестовете, позицията на тялото.

 Ето няколко практични идеи за това:

* Можете да помолите приятел да ви снима, за да можете след това да се погледнете отстрани и да коригирате нещата, които не ви допадат или ви притесняват.

*  Говорете пред огледалото. Все пак оттам ви гледа най-големият ви приятел.

* Направете си импровизирано представяне с позната и добронамерена публика, пред която да репетирате - приятели, познати, роднини.

* Външният вид също е от значение. Облечете дрехи, в които се чувствате комфортно и удобно и които повишават самочувствието ви. 

Един съвет: не бъдете твърде критични към себе си. Опитайте се да бъдете максимално обективни, макар че това е изключително трудно. Също така, говорете по теми, по които се чувствате компетентни. Това намалява стреса.

relax3. Отпуснете се

Всеки човек използва ралични механизми, за да се отпусне. Ето няколко предложения, които можете да изпробвате.

* Преди да излезете пред публика, първото, което можете да направите, e да вдишвате и издишвате дълбоко няколко пъти. Седнете удобно с изправен гръб, представете си, че главата ви е прикрепена с конец към тавана, затворете очи, вдишайте, бройте до 5 и издишайте бавно. Повторете това упражнение няколко пъти.

* Другото, което можете да направите, е да застанете на една крачка с лице към стената. Опрете се с длани на нея. Направете няколко лицеви опори от това положение. Доказано е, че сценичната треска се изпарява.

* Това, което би намалило прилива на адреналин в кръвта, е едно простичко масажиране на слепоочията. Бавно и спокойно масажирайте точките от двете страни на челото и ще почувствате как се успокоявате.

public24. Контактът с публиката

Има сигнали, които биха подсказали на вашата публика, че сте нервни и притеснени. Добре е да ги замаскирате. Дори и стомахът ви да е свит на топка, трябва да излъчвате позитивизъм и хармония. Когато излезете пред своята аудитория, има няколко елемента, които не бива да пропускате.

* Когато застанете пред публиката, опитайте да излъчвате спокойствие и увереност. Разбира се, че притеснението не се е изпарило напълно като по чудо. Изправете раменете и брадичката си, усмихнете се. Жестовете и позицията на тялото ви трябва да заблудят собствения ви мозък, че сте спокойни и уверени, независимо, че все още не сте.

* За да не забравите последователността на това, което искате да кажете, си пригответе подсказки. Може да са малки листчета или предмети, които да ви помогнат да говорите гладко. Дори и да пропуснете нещо, бъдете спокойни, хората не знаят, че сте спестили част от информацията.

* Винаги носете вода със себе си. Ако случайно гърлото ви пресъхне или започнете да заеквате, извинете се, спрете за секунда и пийнете вода. Продължете с шега или самоирония, това ще разчупи обстановката.

* Докато говорите, не забравяйте да контролирате ума и емоциите си. Ако срещнете недоброжелателни или отегчени погледи, не позволявайте това да ви разконцентрира или разтревожи. Не забравяйте, че хората са дошли там със своите емоции и проблеми. Може вашите слушатели да са уморени, разсеяни и това да не се дължи на нещо, казано от вас.

* Запознайте се с част от хората, които са дошли. Мисълта, че познавате аудиторията си, ще успокои емоциите ви. Другото, което би разчупило аудиторията, е умереното и добре дозирано чувство за хумор. Можете да вмъкнете шега в презентацията си или да направите уж неволна смешна грешка и да иронична забележка за себе си.

* Докато говорите, спирайте погледа си върху човек от публиката за 2-3 секунди. За да намалите напрежението от погледа очи в очи, можете да го гледате в областта на челото. Така ще се чуватвате значително по-спокойни.

* Не на последно място – бъдете себе си. Вие сте уникални и неповторими и хората са дошли да чуят какво ще им кажете.

Но не забравяйте и ключа към успешната презентация – ценно съдържание, поднесено простичко, с доза хумор и не твърде дълго като време.

Вижте още: Смелостта не е отсъствие на страх, а победата над него


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /до 31 май 2020 г./

Всички сме родени с воля, но някои я използват повече от други. Хората, които имат по-добър контрол върху вниманието, емоциите и действията си, се справят по-добре във всяко отношение. Те са по-щастливи и по-богати. Любовните им връзки са по-удовлетворяващи и по-дълготрайни. Те печелят повече пари и напредват повече в кариерата. По-добре се справят със стреса, излизат от конфликти и преодоляват нещастията. Те дори живеят по-дълго...

1 animiran instinktyt na volyiata 650x650

Силата на волята е биологичен инстинкт, реакция на ума и тялото, а не добродетел, която отсъства. Как да освободим този инстинкт, за да се справяме с вредните си навици, да спрем да отлагаме важните задачи и да следваме истинските си цели...

 


ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ ПРОДЪЛЖАВА... 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ГНЕЗДОТО!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

animiran chetene 2020

Промоцията е валидна до 31 май 2020 г. или до изчерпване на наличните количества! /само при поръчка онлайн/ 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki