Gnezdoto.net
Помогни ми да полетя - игри за уверени деца снимка: liveinternet.ru

Помогни ми да полетя - игри за уверени деца

Децата са креативни и мечтателни, вярващи в чудеса и вълшебства, имащи крила. Помогнете им да полетят и да вярват в себе си с няколко простички, но много забавни игри.

Игра 1. Дъrainbowга на добродетелите

От цветен картон изрежете концентрични полукръгове с дебелина 1 см. Залепете ги на бял картон да образуват дъга. Направете бели облачета и ги закрепете в основата на дъгата. На всяко облаче детето трябва да напише по една своя добродетел. Ако детето все още не може да пише, помогнете му.

***

Игра 2. Аз слушам, ти слушаш

За да расте едно дете уверено, то трябва да се чувства уважавано, а изслушването е много важно умение, което е проява на уважение към говорещия. Когато едно дете умее да изслушва, ще има и смелост да споделя.

Изработване на корона за слушане: Изрежете широка лента от картон за корона за вашето дете. Отстрани залепете две големи уши. Украсете заедно с детето.

Идеята на играта е, че участникът с короната е слушател и няма право да говори, докато носи короната. Другият участник (без корона) споделя някакво преживяване, чувства, мечти и т.н. След това си сменят ролите, колкото пъти желаят. Играта може да се адаптира и за повече от двама участници, като се изработят повече корони – за всеки участник без един (който да говори).

      ***

roleИгра 3. Вечер на талантите

Изберете си някоя петъчна или съботна вечер (например всеки втори петък от месеца), в която всички членове на семейството подготвят нещо, което да представят пред останалите – етюд, песен, танц, разказ, фокус и др. По този начин пред най-близките си детето ще има куража да разгърне своя талант и потенциал.

***

Игра 4. Направи го грешно, направи го глупаво

Децата трябва да се приемат с всичките си недостатъци – да приемат грешките като нещо нормално и необходимо по пътя към самоусъвършенстване. Можем да ги стимулираме със следната игра. Идеята е да приемаш реакцията на околните, дори когато получаваш негативни оценки или дори подигравки, да успееш да видиш смешното в ситуацията.

Всеки участник избира да направи нещо извън общоприетите рамки – да се облече нелепо или да направи нещо грешно, наопаки, смешно, глупаво – да яде супа с вилица или да си обуе ръкавици на краката.

***

boxИгра 5. Поща за чувства

Идеята е да се изработи пощенска кутия – например да се декорира кутия от обувки, в която всеки член от семейството да пуска писма, адресирани до друг член от семейството, ако иска да сподели чувства, провокирани от конкретна ситуация. Това развива уменията за споделяне при децата и създава сигурна обстановка, в която те могат да изразяват открито своите чувства или страхове.

***

Игра 6. Аз мога

Направете си специална дъска (например коркова или магнитна дъска) и сложете на нея табелка "Аз мога". Избройте конкретни умения, които вашето дете притежава – например, може да си връзва обувките, да нарисува човек и др. Закачете цветни листчета или напишете на дъската тези умения. За всяко новопродобито умение закачвайте ново листче. Сложете дъската на видно място в детската стая. Така поощрявате детето си да вижда и оценява собствения си прогрес и по този начин подпомагате неговото самочувствие и го стимулирате да се стреми към повече.

baloonИгра 7. Балони с мечти

За да расте едно дете уверено и със самочувствие, то трябва да вярва, че може да сбъдва мечтите си и да постига желанията си. Направете смес за сапунени мехури (например, 1 част веро, 1 част глицерин, 4 части вода). Изработете си от сламки и прежда устройство за правене на балони. Правете с детето големи сапунени балони, в които мислено запечатвате своите мечти и ги пускайте да летят.

Приятно забавление!

Вижте още: Минутки за усмивки - светът през очите на децата


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki