Gnezdoto.net
Задължително четиво: Петдесет нюанса сиво – една неочаквана гледна точка снимка: youtube.com

Задължително четиво: Петдесет нюанса сиво – една неочаквана гледна точка

Утре ще гледам "Петдесет нюанса сиво". Бях се настроила за поредния холивудски блокбъстър с малко повече еротика в него. Снощи обаче ми попадна следният текст, който преобърна очакванията ми за филма на 180 градуса. Автор на коментара е Роузи Уотърленд. Предавам ви го без съкращения...

"Отидох на премиерата на "Петдесет нюанса сиво", с настройката, че ще си тръгна оттам с материал за поредния забавен коментар, посветен на поредния абсурден филм. Тръгнах си обаче със сълзи в очите.

Наистина съжалявам, приятели! Знам, че вчера вдигнах голям шум как ще гледам филма и как ще напиша саркастично ревю. Дори публикувах снимки от червения килим и туитвах с големи букви първите коментари на пубертетите.

Но се издъних. Издъних се здравата. Отидох да гледам филма, мислейки си, че ще бъде двучасовo второкласно филмче на тема връзването в секса, на което щях добре да се посмея. Всъщност, гледах eдна двучасова ужасно притеснителна история за връзка, в която единият емоционално малтретираше другия. Всичко това ме остави трепереща, наистина трепереща.

Сега ме е срам, че дори си позволих да се шегувам с това.

Не съм чела нито една книга от поредицата, така че снощи отидох на премиерата, без да знам детайли за сюжета. През изминалите месеци феноменът "Петдесет нюанса сиво" стоеше просто в периферията на моето внимание. Наистина си мислех, че става дума само за младо, неопитно в секса момиче и за срещата му с малко по-възрастен и невероятно опитен в секса мъж, учещ я, в трите книги, изпълнени с възбуждащи сексуални сцени, на всичко, което тя трябва да знае.

001

Знаех, че става дума за садо-мазохистичен секс с елементи на връзване, което, според моите ограничени познания в тази област, включваше връзване на ръце, пляскане по дупето и... не знам... превръзка на очите?

Мислех, че книгите са просто за леко извратен, палав секс. Секс, който смесваше удоволствието с малко болка и караше домакините по света да четат книгата с едната си ръка оставена свободна. Аз изцяло съм ЗА това жените да си доставят удоволствие. Затова се радвах, че сексуално затворени жени ще излязат извън рамките на своите ограничения... И в общи линии това беше.

Бях чула боботенето на групите за домашно насилие, които искаха хората да бойкотират филма, но тъй като не знаех подробности около историята, предполагах, че всичко е заради участието на жена, върху която се оказва физическо насилие по време на секс. А моето мнение беше, че ако в секса участват двама зрели души, които са съгласни да се връзват и пошляпват, какво толкова?

Но си нямах представа, че в "Петдесет нюанса сиво" не ставаше дума само за секс. Ставаше дума и за една невероятно обезпокоителна, манипулативна и емоционално вредна връзка.

И така, след като половин час от филма беше минал, дойде време за моята ужасена и закъсняла реакция. Внезапно осъзнах, че гледах филм, който прославяше емоционалното малтретиране вкъщи.

Връзката между Крисчън Грей и Анастейша Стийл е една от най-гадните и потискащи връзки, които съм виждала пресъздадени на големия екран.

И нека се изясня пред жените, които ще защитят книгата, освободила ги сексуално: когато говоря за домашно малтретиране, нямам предвид секс.

Всъщност, смятам, че сексът е най-малко притеснителното във филма. "Стаята за игра" на Крисчън има всичко, което очаквах – приличаше на дома, в който мъжът с маската от "Криминале" ще се прибира вечер. Крисчън връзваше Анастейша и й правеше много секси неща с камшик и пера, а нейното удоволствие изглеждаше точно толкова важно, колкото неговото - което беше освежаващо за един блокбъстър.

Но нека за миг да извадим секса от уравнението. Защото снощи, както си седях в киносалона, се почувствах наистина смазана от това, което гледах... От това, което милиони жени бяха приели за мечтаната връзка...

Крисчън се запознава с Ана и веднага е обсебен от нея. Разбира къде работи и се появява там неочаквано. Проследява я и я изненадва на улицата. Прониква в дома й и я шокира, като влиза в спалнята й, докато тя е сама.

Когато започват да се срещат, моментално се поставя в позицията на упражняващия пълен контрол. Играе си с емоциите й и я обърква, като прави неща, които си противоречат – целува я нежно, а след това я отблъсква. Отказва да споделя с нея едно легло, след като са спали заедно. През няколко дни тя се облива в сълзи заради начина, по който я третира. Хваща се, че гледа с копнеж двойки, които изглеждат щастливи и отдадени един на друг.

Купува й компютър, така че може да осъществява контакт с нея, когато си поиска. Продава колата й и й осигурява такава, каквато той одобрява, без да я пита. Казва й, че не й е разрешено да говори с никого за това, което се случва между тях, или с връзката им е свършено, като по този начин я изолира от приятелите и семейството й.

Казва й, че трябва да се облича в дрехите, които той избира. Трябва да посещава доктора, който той избира. Трябва да взима противозачатъчните, които той избира. Трябва да яде това, което той избира. Не й е позволено да пие в повече. Казва й, че нейната работа е да го удовлетворява и че ако не го прави щастлив според очакванията му, с връзката им е свършено.

Когато разбира, че си е организирала пътуване до дома на майка си в друг щат, без да го попита, полудява. Крещи й: "МОЯ СИ. САМО МОЯ. РАЗБИРАШ ЛИ ГО?"

Към този момент Крисчън има пълен контрол върху Ана. Той определя кога да се виждат, до каква степен да са обвързани един с друг, с кого Ана може да говори и да прекарва времето си. Нейните приятели и семейството й виждат, че не е щастлива.

Но преди всичко, Ана е объркана. Всеки път, когато се опитва да стигне до Крисчън, никога не знае дали ще я приеме, или ще бъде студен. Непостоянен е, а тя отчаяно се хваща за малкото моменти, в които е мил с нея и така попада под пълния му контрол. Мисли си, че ако остане, ако продължи да опитва, ще намери начин как да го направи щастлив и той ще спре да се отнася с нея толкова зле.

Ана е заложница в една връзка на емоционален тормоз.

А сега, вземете всичко, което току-що описах, и добавете малко садо-мазо секс. След това вземете условията, в които Крисчън поставя Ана, и добавете "официалния садо-мазо договор", който я кара да подпише.

Ето как филмът прави така, че емоционалното малтретиране у дома да изглежда ОК. Това е тормоз, маскиран под формата на "договор за палав секс". Това е домашно насилие, преоблечено като сексуална фантазия.

И това е гениален, едва уловим ход. Когато сложиш такава връзка на контрол и емоциален тормоз в контекста на секси милиардер, който има нужда да бъде обичан, става невъобразимо лесно да убедиш аудиторията по света, че това поведение е ОК. Той не е някакъв беден пияница, който бие жена си, защото не му е приготвила вечерята. Крисчън е тип от класа. Богат. Ерудиран. Не е мъжът, с когото повечето жени ще свържат насилника, и затова за тях неговото насилие остава неразпознато като такова.

002

Да не споменаваме, че подразбиращата се комбинация на унижение и садо-мазо секс означава, че всеки, който намери филма за притеснителен, ще получи етикета "превзет" и неразбиращ за какво става дума при такъв вид секс. Неясните послания на филма правят така, че всяка дискусия за тормоза в него да бъде бързо прекратена от тези, които си падат по секси превръзки на очите.

Но за мен няма съмнение, че филмът, който изгледах снощи, обрисува една ужасна връзка на контрол и емоционален тормоз. Това беше домашно насилие. Не ме интересува колко жени са се научили да се отпускат в секса заради "Петдесет нюанса сиво". ТОВА БЕШЕ ДОМАШНО НАСИЛИЕ.

До някаква степен почувствах облекчение, когато филмът завърши с това как Ана решава, че границите й са изтласкани твърде далече. Напуска Крисчън и става ясно, че не иска той да я последва. После обаче разбрах, че тя се връща при него и прекарва следващите книги в същия емоционален и манипулативен хаос. Отново се хваща като удавник за сламка за хубавите им моменти заедно, надявайки се, че доброто в него ще надделее. Надявайки се, че ще намери начин как да го направи щастлив, за да не се държи толкова лошо с нея. Надявайки се, че само... ако продължи... да опитва...

Това беше домашно насилие, което ни продадоха като забавление за Св. Валентин. Ето защо аз едва не заплаках. Ето защо не успях да напиша забавен коментар.

Срам ме е дори от това, че си мислех да го направя."

***

Не знам до каква степен този коментар ще бъде приет и осмислен от жените, които ще го прочетат. Знам само, че думите на Роузи Уотърленд ме накараха да се замисля. За много неща. За това защо фразата abusive relationship у нас е непреводима. Да, можем да я интерпретираме като "връзка, в която единият тормози/обижда/малтретира другия". Но е факт, че нямаме подходящ термин. Нямаме подходяща формулировка. Защото в нашето общество не се говори за този проблем. У нас домашното насилие се заключава до физически тормоз. Няма ли бой и синини, няма проблем. Свикнали сме да сме в позицията на по-слабия пол, малтретирания пол, вечно прощаващия и всичко-приемащия-пол. Вижте само турските сериали, които се въртят в ефира. "Не ги гледаме!", ще кажете вие. Вярвам ви. Но вашите родители, хората, които са ви възпитали и които са изградили у вас представата за света, взаимоотношенията с хората, връзките, ги гледат. Поколението, чиито ценности наследихме, ги гледа. Гледа ги, защото припознава себе си в тях, привичките си, светогледа си... Вижте жените в тези сериали. Вижте и мъжете. Каквото и да правят, както и да се държат, тя винаги му прощава. И винаги го чака. Toй определя ритъма на връзката им. Той определя случванията им. Той определя живота й. Точно, както Ана чака и се надява, че един ден Крисчън ще се промени. И може би това ще се случи в някоя следваща книга. Но какво ще е останало тогава от душата на Ана? Какво ще е останало от мечтите й за щастлив живот, от усмивките й, от лечебната сила на сълзите й?... Както ще е останало от нея самата?

Утре ще отида да гледам филма. Гледайте го и вие. За да не забравяме, че може и да нямаме дума за abusive relationship, но този скрит тормоз във връзките е навсякъде около нас...

превод и коментар: Gnezdoto.net
източник: mamamia.com.au

Oчакваме и вашите впечатления от филма. Споделете в коментарите по-долу... 

Вижте още: Един милиард се изправят: България срещу насилието над жени


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki