Gnezdoto.net
Искаш ли щастливо и здраво дете? снимка: coffeegginmyrice.hubpages.com

Искаш ли щастливо и здраво дете?

Домашни задължения, кариера, брак, семейни отговорности – времето трудно може да стигне за всичко в живота на съвременната жена. И покрай ежедневните задачи, покрай бързането и живеенето като насън, често забравяме най – същественото от списъка си "да направя днес" . Купуваме скъпият куклен сервиз за малката си дъщеря, но забравяме да подарим своето пълно присъствие, да седнем на земята до нея и да направим заедно своето уникално чаено парти (пък било то и с пластмасови еднократни чаши). Защото ако сме изживели пълноценни мигове с децата си (без да мислим през това време за проблеми или за утрешните си задачи), то ние сме им подарили нещо повече от скъп подарък – подарили сме един топъл, детски спомен.

Ако сте родител, то в списъка ви със задачи със сигурност присъстват неща като "да запазя час при педиатъра", "да взема подарък за детския рожден ден, на който сме канени събота", "да платя таксата за детската градина" и др. Кога за последно на първо място в списъка ви беше "да тичам и играя в парка с децата", "да поговоря за любовта с тийнейджъра вкъщи", "да направим заедно домашни бисквитки" или просто "да прекарам време с децата си"? Времето, през което сме посветени на своите деца, никога не е пропиляно време; това е време, което оставя следи в нас, а и в очите на децата ни. Когато се потопя всепоглъщащо в приказния свят на малкото си момиченце, аз неминуемо си тръгвам от този свят с един нюанс по–светла, с няколко усмивки по–богата, нахранила душата си поне с няколко истински мига (защото храната за душата са пълноценните мигове!).

Да си родител не означава само сменяне на памперси и изкарване пари за изхранване на семейството. Да си родител, който иска здраве и щастие за своето дете, означава да даряваш мигове, които преливат целите от сладкия нектар на детството; мигове, ухаещи на косите на мама; мигове, които остават завинаги.

***

Дали човек ще живее предимно здравословно зависи до голяма степен от това какви навици е имало в семейството му, докато е бил дете.
Вие полагате основата на начина на живот, който ще води вашето дете като възрастен – дали сутрините му ще започват с цигара и кафе, ще се храни ли един път на ден, ще се тъпче ли със сладкиши, когато изпитва тъга, или като се прибере от работа, ще си сипва ли голямо уиски - всичко това зависи в изключителна степен от моделите във вашето семейство, които детето ви "попива" в своето подсъзнание.

Да, дъщеря ви/синът ви ще имат своето право на избор, но моделите, които са били заложени в детството им могат да бъдат за тях пречка или стимул, спънка или помощ.

И съвсем не става въпрос какво говорите на вашето дете – то не разбира нищо от приказките ви за здравословно хранене и добра хидратация. То не се научава да се храни добре, като го карате насила да изяде овесената си каша за закуска, докато мама пие вече третото си кафе. Пълноценно можем да учим децата си единствено с личния си пример. Ако заедно и с добро настроение закусваме топла каша и пресни плодове, детето ще възприеме закуската като едно приятно преживяване.

Първо разгледайте много внимателно своите навици – отбележете и добрите и лошите. Решете кои от нездравословните привички бихте желали да освободите от живота си.

Вдъхновете се да започнете да живеете по–здравословно и с повече внимание и любов към себе си, да подобрите цялостно начина си на живот. Ако се чудите откъде да добиете вдъхновение за подобна промяна, погледнете в очите на своето дете – в тези очи вие сте целият свят... По–голямо вдъхновение от това аз не познавам.

Покажете как изглежда на практика здравословния начин на живот – като започнете от храненето, движението, почивката, редовното пиене на вода, разходките на чист въздух, смеха и игрите, защото да си родител не означава само да пъхаш лъжицата със супа в устата на детето и да го слагаш да спи навреме; да си родител, който иска здраве и щастие за своето дете, означава да бъдеш всичко онова, на което искаш да научиш своето малко съкровище.

***

Един от най–ценните подаръци, които можете да направите на своя син/дъщеря е да обичате истински баща му/й и да дарите детето си с атмосфера на любов у дома. И тук включвам и разведените родители – това се отнася и за тях. Уважавайте и показвайте топли чувства към бившия си мъж, простете, говорете с добро за бащата на детето си.

Когато детето чувства, че между родителите му има силна и здрава любов, то се чувства защитено, сигурно в себе си, чувства се спокойно и обичано. Затова, ако искате да направите от детето си уверен възрастен, полагайте грижи за брака си!

Детето е цветето на всяка любов – най–красивият цвят, който разцъфва от две сърца, които се обичат (в един идеален случай). И когато това цвете на любовта се появи, така крехко и уязвимо, то изисква цялото внимание, време и грижи на създалата го двойка (поне за един известен период). Много често майката, опиянена от прелестното си бебе, забравя, че тя все още е и любима. А детето има нужда не само от майка, но и от семейство, което е щастливо заедно. Да се научим да бъдем отново любими и любовници след майчинството, е предизвикателство в живота на повечето млади майки. Да се научим, че понякога най–доброто, което можем да направим, за да сме по–добри майки и да имаме по–добри отношения с децата си, е да ги оставим при някоя от бабите и да излезем само с татко им.

Да си родител не означава само да си винаги насреща, когато детето има нужда от теб. Да си родител, който иска здраве и щастие за своето дете означава да си и удовлетворена жена, влюбена в любимия мъж. И както девет месеца сте били убежище за своето дете, където то клетка по клетка се е развивало, така и сега трябва да се грижите за вашия дом (дори и да живеете само в една стая) – като насищате атмосферата вкъщи със своята женска любов, като разпръсквате частици от сърцето си из всяко кътче на семейното гнездо...

***

Всяка майка има своите малки тайни, чрез които помага на своето дете да расте като щастливо и здраво същество. Аз ще ви издам две от моите, а вие добавете още.

Всяка вечер, когато дъщеря ми заспи, аз лягам безшумно до нея, нежно вплитам ръка в копринената й косичка, разпиляна по цялата възглавница, огряна от лунното сияние, и тихо започвам да й шептя... Говоря й за любов, за това колко прекрасен е животът, разказвам й вълшебни приказки за всичко онова, с което майчиното ми сърце я орисва. Това е моята среднощна молитва.

Ето и още едно от майчините ми вълшебства – винаги, когато готвя за нея или за цялото семейство, аз наричам над храната мили думи, благославям храната в ръцете си – да донесе здраве и спокойствие на всеки, който яде от нея, чувствам как любовта се разлива по ръцете ми, за да прелее в купата със зеленчуци пред мен и да дари семейството ми не само с жизненоважни калории, които да нахранят тялото, но и да им донесе здраве и частица от моята силна любов.

Вие сигурно имате други, свои малки вълшебства, чрез които помагате на децата си. Важното е да не забравяме да вярваме в доброто бъдеще на своите чеда, в техните здрави и изпълнени с енергия тела, в техните светли намерения и чисти сърца...

Да си родител, който иска здраве и щастие за своите деца, означава да си и вълшебник.

***

Искате ли детето ви да е щастливо? Да е дръзко щастливо, да прелива от смях, да обича живота и да се наслаждава от сърце на всеки свой ден? Тогава запрятайте ръкави и започвайте разчистването на собствения си вътрешен свят!

Как се чувствате? Спрете и усетете ритъма на сърцето си, чуйте мелодията, която ударите на сърцето ви свирят за вас. Щастливи ли сте? Удовлетворени ли сте от живота си? Как можете да се дарите с повече щастие и чиста радост, от какво наистина имате нужда, кое в живота ви има нужда от промяна?

Не е достатъчно да си родител. Ако искате щастие и здраве за детето си, бъдете щастлив родител.

Дори и в трудностите си, дори и сред финансови проблеми или тежки житейски кризи, бъдете родител, който се чувства добре в своя вътрешен свят. Откриете ли своята хармония, вие осветявате пътя на своето дете към един по–щастлив негов Аз.

***

Създайте своя уникален код на вашите отношения с рожбата ви. Никъде по света никога не е имало връзка като тази между вас и вашето дете. Украсете вашата приказна история така, както ви харесва, нарисувайте я с любимите си цветове, изпейте я във вашата неповторима тоналност... Какъв е "езикът" на връзката ви със сина ви/дъщеря ви си е лично ваша работа! Дали приспивате вече научилото се само да чете приказки дете, като му четете любимата приказка, или правите заедно всяка неделя ваши си специални разходки; дали споделяте някое общо хоби (като карането на колело заедно или измислянето на весели песнички), а може би просто обичате да правите "женски ритуали" (както дъщеря ми нарича нашето запазено време всяка вечер преди сън, включващо миене на зъбите, масаж, кикотене, дефиле по нощници).

Напишете своята история! Ако имате две или повече деца, напишете две или повече истории, защото всяка дете се ражда толкова уникално, със своите странности, със своите гениалности, със своите различни нужди и предпочитания.

Да си родител, който се опитва да отгледа здраво и щастливо дете означава ден след ден да пишеш уникалната история на едно незабравимо детство!

Моника Василева е автор на книгите "Подари си желаното тяло" и "Дневник на необикновената жена". Новата й книга "Когато Ина срещна Яне на пазара от април 2015 гПрисъединете се към нейната facebook група: Дневник на необикновената жена. Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: 9 неща, които майките не казват на дъщерите си (но аз няма да бъда такава майка)

КНИГИТЕ НА МОНИКА ВАСИЛЕВА МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ДА ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki