Gnezdoto.net
Пътят към щастието минава през пътя към себе си снимка: Benjaminа Smith чрез bernardesodontologia.com

Пътят към щастието минава през пътя към себе си

Темата за щастието е една от важните теми, които вълнуват всеки човек... За щастието, както и за любовта, е изписано много, говори се много, но същевременно няма един общовалиден и изчерпателен отговор на въпроса: Какво е щастието?
Всеки има възможност да намери своя отговор на този въпрос, като предприеме своето лично пътуване по пътя на щастието. Този път понякога е дълъг, неравен и невинаги е лесен, всеки сам избира дали да тръгне по него. Понякога се нуждаем от външна подкрепа и насоки, за да правим верните за нас крачки. Ето няколко стъпки, които биха могли да ни подкрепят и насочат в пътуването, което вярвам, че си струва да предприемем...

Първата важна стъпка, която би било добре да направим, е да изясним за себе си какво е настоящото ни разбиране за щастие. Има няколко въпроса, с чиято помощ можем да постигнем това, а именно:

- Какво е щастието за мен в настоящия момент (период) от живота ми)?

- Кои са нещата, които ми помагат да съм щастлив (към момента)?

- Кои са нещата, които ме отдалечават от щастието (според това как го разбирам аз)?

Може би за някой разбирането за щастие се свежда до успехите, които е постигнал; друг отъждествява щастието основно с удоволствието и моментното състояние на радост, които изпитва от различни дейности и в различни преживявания; трети свързва щастието основно с любовта, която получава от другите; основен акцент в разбирането за щастие за друг са може би неговите придобивки; а за друг отсъствието на болка е вече състояние на щастие...
Макар различни, общото между всички тези разбирания е, че според всяко едно от тях щастието зависи предимно от външни обстоятелства. А така ли е всъщност?

Нашето щастие може да се повлияе от всички тези обстоятелства, но не зависи изцяло и единствено само от тях. И тук е моментът, в който всеки сам за себе си избира дали всички тези отговори са достатъчни за него, или копнее да продължи напред в своето пътуване, а то ни отвежда към:

Втората важна стъпка, която би могла да ни помогне в нашите търсения, е да си позволим да "чуем" и други гледни точки за щастието, както и да дадем пространство в себе си да разширим своите досегашни представи за щастие..., което от своя страна ни отвежда към други дълбочини и важни въпроси:

- Защо съм тук?

- Какъв е смисълът на моето съществуване?

- За какво мечтая?

- Как да се чувствам в повече хармония със себе си?

Именно отговорите на тези и много други въпроси могат да ни отведат до онова разбиране за щастието, отвъд нашите ограничаващи вярвания и представи, които сме изградили в себе си... Ако почувстваме, че искаме да продължим своето пътуване, може би е време за:

Третата важна стъпка, която ни повежда към дълбините на нашата дълбока същност - изворът на щастието, което извира отвътре, въпреки обстоятелствата. Тук ние можем: да се срещнем с нашата лична и семейна история и да се свържем със своята лична сила и устойчивост, да развием повече свързаност със себе си, да преживеем искрена благодарност и да се свържем със своите ресурси, да открием баланса, който ни е нужен, да поемем своята лична отговорност за изборите, които правим; да преживеем любовта към себе си; да се научим да взаимодействаме пълноценно с другите, чрез ценните умения да даваме и да получаваме...

Само ако извървим всички стъпки по подходящия за нас начин и с вярното за нас темпо бихме могли да го открием, него: Щастието, което не изключва важността на удоволствието, радостта, любовта, успешно реализираните мечти, не отрича моментите на трудности и кризи, но чрез което приемаме живота в неговата цялост...

Защото пътят към щастието минава през пътя към себе си.

Динка Колева е фамилен консултант и социален педагог. Още съвети от може да намерите в личния й сайт: familyconsultant.alle.bg, както и в блога й: dinkakoleva.blogspot.com.

Вижте още: 10 неща, които ще направят деня ви щастлив 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki