Gnezdoto.net
Анонимните посланици на доброто, които променят света и които винаги са в края на новините

Анонимните посланици на доброто, които променят света и които винаги са в края на новините

Светът, в който живеем може и да е ужасен, но хората в него са добри. Ние вярваме в това и винаги ще вярваме. Да, отвсякъде ни залива агресия, ненавист, расова омраза, безразличие и цинизъм.
Но хиляди, или може би милиони, анонимни рицари на доброто по целия свят извършват своя малък подвиг на милосърдие и съпричастност към непознатия, към нуждаещия се, към по-слабия.
 
Аз съм сигурна, че точно те променят целия порядък на Вселената. И че тяхното пренебрежимо дребно делнично добро, както ефекта на пеперудата резонира някъде в другия край на света.
 
Те обикновено са последни в новините, просто защото такива са правилата на играта. Поне засега.
 
Но докато ги има, има шанс за всички нас да живеем в един по-добър свят.
Нека видим няколко примера и да се надяваме, че доброто също е заразително... И да започнем отнякъде.
 
За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш. — Лев Толстой
 
 
Да обуеш бездомния
Нюйоркският полицай Лари Депримо по време на своето дежурство на Таймс Скуеър видял бездомник, седнал пред магазин за обувки. Той поговорил с него, разбрал кой номер обувки носи и след малко се върнал с топли зимни обувки и чорапи и дори помогнал на човека да ги обуе. И продължил дежурството си. Актът на милосърдие бил случайно заснет и впоследствие изпратен в полицията на Ню Йорк, където установили самоличността на полицая.
1
 
Мъж дава своите обувки на бедно момиче в Рио де Жанейро.
2
 
Да сбъднеш една малка мечта
За някой може да е малка, но за друг е истинско щастие. Тези момчета от футболния отбор Декстър позволяват на техен връстник със синдром на Даун да открие мача.
3
 
По време на концерт в Москва, екзалтираната публика неочаквано вдига на ръце младеж на инвалидна количка, за да може да види своите кумири.
4
 
Прави добро, каквото и да става. – Майка Тереза
 
Да помислиш и за животните, когато те просто не могат сами
Точно преди една година, Виктор и Георги спасиха бездомно куче, попаднало в ледените води в езерото на Южния парк. С постъпката си те развълнуваха хиляди българи.
5
 
Слон, който е стъпил на мина и е изгубил част от крака си, получава нова протеза.
6
 
Малко котенце е спасено от горящо жилище и получава първа помощ с кислородна маска.
7
 
По време на горски пожар в Австралия пожарникар дава вода на коала.
8
 
Да помогнеш на своя съперник
Момиче подава вода на маратонец-инвалид в Тайван.
9
 
Атлетка помага на своята контузена съперница да финишира.
10
 
Колкото повече човек дава на хората и по-малко иска за себе си, толкова е по-добър. – Лев Толстой
 
Да пожертваш своите 5 минути слава за нечий чужд живот
През 2013 г. абитуриентите от гимназията в Пирот се отказаха от скъпите тоалети за своя бал, за да дарят спестените средства за нуждаещите се. От акцията учениците и техните преподаватели събраха около 310 хил. динара, които предоставиха на семейства с тежко болни деца.
На тържеството по случай завършването си зрелостниците излязоха с тениски с надпис: „Твоите 5 минути блясък за някого са цял живот."
11
 
Година по-късно примера им последваха и абитуриентите от столичната Втора английска гимназия „Томас Джеферсън". Дванадесетокласниците решиха да дарят заделените суми за бални тоалети за лечението на деца с рядката диагноза булозна епидермолиза, известни още като „пеперудените деца", а на тържеството за изпращането на випуска, да се явят спортно облечени.
12
 
Да нахраниш бедния
Преди месец две момчета от София, облечени като сервитьори, цял ден поднасяха храна на бездомните по софийските улици. Знаейки, че тези хора са в тежко положение и че това е просто един малък жест към тях, Георги и Божидар напомнят: „Нека хората да не ги подминават. Да помислят дали могат да помогнат". Какво пък, дори и само да ги накарат да се усмихнат... Вижте видео.
13
 
Направи добро и го хвърли в морето! — Българска пословица
 
Да спасиш „незначителния" живот на животното, рискувайки своя
Това момче от Бангладеш рискува собствения си живот, за да спаси малка сърничка от наводнение.
15
 
Две момчета в Норвегия рискуват живота си, за да извадят от буйната вода попадналото там агънце.
16
 
Да бъдеш толерантен към вярата на другия
Хората с различни религии нямат проблем помежду си. Проблем имат тези, които управляват света. По време на безредиците в Египет християни са обградили мюсюлмани, за да могат да направят спокойно своята молитва.
17

А мюсюлмани защитават християни по време на Рождественско богослужение.
18
 
Да не се уморяваме да правим добро. — Плутарх
 
Да направиш малък жест към непознат
Анонимен автор е решил да направи деня на някого по-хубав като е оставил плик с монети върху автомата с посланието „Почерпка от мен".
19
 
Афганистанец поднася чаша чай на изтощен от жажда войник на своя пост.
20
 
На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме – това са гениалността и искрената доброта. - Виктор Юго
 
Да стоплиш детското сърце
Близо 10 хиляди души са се събрали пред дома на 8-годишно момиченце в малък американски град, за да й изпеят коледни песни. Умиращото дете е с тежката диагноза левкемия.
21
 
Един обикновен италиански учител обикаля из страната със своята импровизирана и пъстра детска библиотека. Със свои средства той купил камиончето и набавил хиляди детски книги, за да запали у децата любовта към книгите. Неговото появяване в малките градчета и села на Италия се превръща в истински празник.
22
 
Служител от охраната на Дисниленд моли момиченце за автограф, защото "го помислил за истинска принцеса". Всъщност той има огромен бележник, пълен с такива автографи.
23
 
Работници от фирма за почистване в Мемфис устройват импровизиран спектакъл за децата в болницата Le Bonheur. Когато трябвало да мият прозорците от външната страна на сградата, те се облекли в костюми на любимите детски супергерои. Децата ликували от възторг, когато човекът паяк им помахал през прозореца.
24
 
И накрая, ще завършим с нашия дядо Добри, наречен „светеца от Байлово"
Няма човек в България, а вече и в много страни по света, който да не е чувал за Дядо Добри - един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно и аскетично, той е дарил над 80 хил. лева от лични средства и от даренията, които той ежедневно събира пред църквите в София.
25
 

Вижте още: КАК ЕДИН БЕЗДОМНИК ПОХАРЧИ ДАРЕНИТЕ МУ 100 ДОЛАРА


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki